BYE BYE KLEIN EN GROOT BESCHRIJF naar nieuwsoverzicht

De overheid is bezig met een hervorming van de registratierechten. Concreet houdt dat in dat klein en groot beschrijf verdwijnen en de registratierechten op 7% worden gezet. Wat betekent dat voor jou, nu je op zoek bent naar je droomwoning?

Momenteel wordt het registratierecht van een woning bepaald op basis van kadastraal inkomen. Zo heb je klein beschrijf, waarbij de registratierechten van je woning 5% van de aankoopsom bedragen. Bij groot beschrijf is dat 10%.

Op naar 7 procent

Daar komt dus vanaf vermoedelijk 1 juni verandering in. Dan zullen de registratierechten voor eender welke bestaande woning 7% bedragen. Met bestaande woning sluit de regering al onmiddellijk bedrijfsvastgoed en bouwgronden uit. Maar ook tweede of derde verblijven vallen bij deze regeling uit de boot. Koop je een woning om te verhuren? Dan val je wel binnen de regeling, als je woning binnen de drie jaar via een erkend sociaal verhuurkantoor verhuurd wordt tenminste.

Bovenstaande betekent dus ook dat het kadastraal inkomen (KI) niet langer de basis is voor het bepalen van registratierechten van een woning. Vergis je echter niet: het KI blijft wel belangrijk in de berekening van de onroerende voorheffing die je jaarlijks betaalt.

Meestal voordeliger…

De ultieme vraag is of deze nieuwe regeling voordelig is voor wie momenteel een woning zoekt. In de meeste gevallen komt dit voordelig uit. De registratierechten van een woning onder groot beschrijf zullen zakken van 10% naar 7%. Da’s al een mooie korting. Maar ook als je droomwoning momenteel onder klein beschrijf valt, lijkt het de moeite om te wachten aangezien de regering met vrijstellingen zal werken. Je woning kan bijvoorbeeld een vermindering van de registratierechten naar 6% krijgen.

Heb je een bescheiden gezinswoning van niet meer dan 200.000 euro gekocht en wil je die verbouwen of enkele energiebesparende maatregelen doorvoeren? Dan maak je kans op een extra korting die varieert tussen 5.600 euro (7% registratie) of 4.800 euro (6% registratie). Hierbij moet je binnen de vijf jaar alle technische installaties in functie van binnenklimaat volledig vervangen en minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenschil (na)isoleren.

… maar niet altijd

Voordelig? Yes! Maar er zijn ook woningen die meer dan 200.000 euro kosten en momenteel toch onder klein beschrijf vallen. Als die onder het nieuwe systeem van registratierechten komen, betaal je dus 7% in plaats van 5% en wordt je woning toch wat duurder dan verwacht.

1 juni is ook maar een richtdatum. De Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) meldt op zijn website: “Deze datum kan nog verschuiven richting 1 juli, 1 augustus of zelfs later.” En dat terwijl de rente op leningen gestaag begint te stijgen. Je moet dus de afweging maken of wachten op de lagere registratierechten opweegt tegen de stijgende rente.

Kortom: of de hervorming van de registratierechten al dan niet in je voordeel speelt, is grotendeels afhankelijk van de mate waarin je snel een nieuwe woning wilt of het ziet zitten om grondig te renoveren. En wanneer je je droomhuis vindt, koop je het toch gewoon. Je kan dikwijls meer uitsparen door goed te onderhandelen over de prijs, dan te wachten op lagere registratierechten. Lees hier hoe je dit het beste doet!

Bron: Investr

naar nieuwsoverzicht