6% BTW BIJ RENOVATIE: HOE ZIT DAT NU? naar nieuwsoverzicht

Je kocht een woning die je eens goed onder handen wil nemen. Via via hoorde je al heel wat verhalen over btw-verlaging van 21% naar 6% bij renovatie. Maar je hebt geen flauw idee aan welke voorwaarden je woning moet voldoen. Of welke renovatiewerken je hier in rekening kan brengen. Wij onderzochten het voor jou.

De voorwaarden

Dergelijke btw-verlaging gaat uiteraard gepaard met enkele voorwaarden:

1) Eerste voorwaarde is dat je woning uitsluitend als privéwoning gebruikt wordt. Voor mensen die hun beroep vooral thuis uitoefenen, betekent dit dat niet meer dan 50% van je woning daarvoor gebruikt mag worden.

2) Daarnaast is je woning minstens tien jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen.

3) De derde voorwaarde betreft de ‘locatie’ van de renovatiewerken: die moeten in en aan je woning gebeuren. Tuinaanleg valt hier bijvoorbeeld buiten. Alle uitgevoerde werken moeten bovendien rechtstreeks aan jou als eindgebruiker gefactureerd worden. Hou er ook rekening mee dat je een beroep doet op een aannemer voor alle werken en dat die je een schriftelijke verklaring bezorgt waarin staat dat je woning na de uitgevoerde werken conform is aan alle eisen.

Welke werken kan je onder 6% btw uitvoeren?

Nu je weet dat je woning aan de nodige voorwaarden voldoet, is het belangrijk te weten welke werken je onder die btw-verlaging kan uitvoeren. Dit blijkt toch heel wat te zijn.

Zo kan je in je woning alle sanitair- en elektriciteitswerken in rekening brengen maar ook alles wat betreft centrale verwarming en airconditioning, isolatie, wand- en vloerbekleding of een nieuwe schouw of open haard. Maar het gaat nog verder.

We vonden ook nog: alarmtoestellen die permanent aan de woning verbonden zijn, je keuken exclusief de toestellen (enkel de opbergruimte dus), scheidingswanden en opbergkasten die niet weggenomen kunnen worden, het afkrabben en vernissen van je parketvloer en de nodige schilderwerken inclusief behangen. Daar kan je dus al veel mee doen.

Maar daar stopt het niet.

Je hebt namelijk ook nog de werken aan de buitenkant van je woning, zoals een nieuwe voorgevel of de integratie van luiken, rolluiken of rolgordijnen. Of een veranda, pergola, terras of garage. Op voorwaarde dat die aan je woning gebouwd of aangelegd worden. Voor een losstaande pergola of een carport die diep in je tuin wordt opgetrokken, geldt de btw-verlaging niet en moet je dus rekenen op 21%.

En het gaat nog verder.

Wil je je schoorsteen laten vegen of de riolen en leidingen laten ontstoppen? Dan kan dit ook onder het btw-regime van 6%. Vergeet ook zeker de betaalde werkuren bij een renovatie niet. Want ook die kan je onder 6% btw inbrengen. ​

De lijst is echter niet eindeloos. Weet dus dat je voor bijvoorbeeld de afbraakwerken die aan de renovatie voorafgaan 21% moet rekenen alsook voor werken die geen betrekking hebben op de woning. Denken we hier aan tuinaanleg – zoals eerder vermeld.

Wat als je een oude woning volledig wil verbouwen?

Dan kan dit ook aan 6%, op voorwaarde dat het oude gedeelte van de woning die je afbreekt meer dan de helft van de totale oppervlakte bedraagt. Dit betekent dat je sowieso een groot deel van de bestaande woning moet behouden. In 32 Vlaamse en Waalse steden krijg je echter sowieso een btw-verlaging naar 6%, ook als je de woning volledig afbreekt en er een nieuwe woning volledig opbouwt.

Voor meer informatie omtrent btw-verlaging bij renovatie kan je altijd terecht op de site van FOD Financiën.

Bron: Investr

naar nieuwsoverzicht